perjantai 7. elokuuta 2015

Lucidpress taitto-ohjelma verkossa

Lucidpress on selainpohjainen verkkopalvelu, jonka avulla voi tehdä verkkolehtiä, esitteitä ja julisteita. Se on sekä sisällöntuotannon että taiton työkalu.


Lucidpress kuuluu Googlen tuoteperheeseen ja palvelusta voi tallentaa suoraan Google Driveen (File > Export to Google Drive).

Opetukseen voi pyytää omaan tunnukseen laajennusta . Tilin voi laajentaa 5-30 käyttäjälle ja käyttää sitä yhteisesti esim. koko luokan/ryhmän kanssa. Tilin päivittyminen kestää vuorokauden.

Palvelussa on valmiita malleja, joita voi lähteä työstämään ja siten palvelun käyttöönotto on helppoa. Tosin olen aiemminkin käyttänyt erilaisia taitto-ohjelmia ja siten periaatteet olivat jo tuttuja. Halutessaan voi lähteä liikkeelle tyhjästä dokumentista ja tuoda siihen tekstiä, piirroksia, kuvia, ääntä, videota. Voit lisätä skrollattavaa aluetta, taulukkoja ja hyperlinkkejä.
Luomusta voi työstää itsekseen mutta voit tehdä myös yhteistyötä palvelun sisällä.
Versiot tallentuvat ja voit jakaa tuotoksen suoraan somepalveluihin (linkillä tai upotettuna). Julkaisun voi ladata pdf-, png- tai jpg-tiedostona. Kuvatiedoston voi tarvittaessa ladata käytettäväksi muuhun tarpeeseen.
Lopputulos skaalautuu hyvin eri kokoiseksi.

Anne Rongas kertoo blogissaan kokemuksiaan palvelusta ja esittele muutaman esitteen.

Ilkka Ahola-Luttila kertoo blogissaan suunnitelmistaan käyttää palvelua lukion äidinkielen opetuksessa ja teettää opiskelijoiden kanssa verkkolehden. Loppuraportissaan hän toi esille, ettei taittamisprossi ollut opiskelijolle tuttua ja vei aikaa. "Alussa olisi voinut käydä yhdessä läpi esimerkiksi kuvien ja muiden graafisten elementtien, otsikkotyylien ja fonttien mahdollisuuksia ja vaikutusta lehden ulkoasulle, mutta myös luettavuudelle." Muutoin hän piti kokeilua onnistuneena ja palvelua käytettävänä. Palvelun käyttöönottoon ja tutustumiseen tulisi käyttää enemmän aika ja suomenkielisiä ohjeita tarvittaisiin.

Jari Laru on kerännyt Lucidpressin YouTube videoita listaksi. Suomenkielistä ohjeistusta en ole vielä löytänyt.

Ensimmäisellä kokeilulla kuvake Pinterest-tauluun

Kokeilin ensiksi tehdä valmiin mallin avulla Pinterest-tililleni infotaulun kuvakkeen.

1. Valitsin teemaksi Social Media ja sieltä Pinterst Board Display
Sain valmiin mallipohjan, joka oli oikean kokoinen Pinterest-palveluun taulun kuvakkeeksi.
2. Poistin valmiin kuvan.
3. Lisäsin uuden kuvan Kuva-ikonista ja latasin koneeltani valmiin kuvan Upload-painikkeella.
4. Valitsin lataamani kuvan Done-painikkeella
5. Rajasin ja muutin kuvan kokoa, jotta se olisi kuvakkeena sopiva ja täyttäisi koko alueen.
Lopputulos näkyy Swedish vallhunds - Västgötaspets -taulun kuvakkeena.

Kurssiesite mallipohjasta

1. Valitsin Documents-painikkeen pienestä nuolesta esiin lisää malleja. Valitsin malleista For Print ja sieltä Flyer 02 ja klikkasin sitä. Näin tuli luotua uusi dokumentti
2.Tuplaklikkasin kuvaa ja vaihdoin sen kuten edellä. Vanha kuva korvautui uudella.
3. Muutin tekstin haluamakseni.
4. Annoin tiedoston nimen
4. Julkaisin esitteen, jotta sain sen upotettua muualle/jaettuna sähköpostina/linkkinä tms. Voisin laittaa myös salasanasuojauksen, jos näkisin tarpeelliseksi.

Tällainen tuli lopputuloksesta:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti