maanantai 17. elokuuta 2015

Sarjakuva PowerPointilla

Sarjakuvilla voi elävöittää tai selventää esitystä, julkaisua tai herättää aihepiiriin. S
arjakuva voi olla ohjeistus, kuten esim. alla oleva Kopiokissan neuvot avoimista sisällöistä.


Sarjakuva voi olla myös satiirinen tai kriittinen esitys, tai kannanotto kuten alla olevassa kuvassa. 

Verkosta löytyy oppaita sarjakuvien tekemiseen. Kupla Akatemiassa on perustietoa vuodelta 1995, mutta neuvot ovat edelleen hyvin ajankohtaisia. Lasten kulttuuriverkosto on julkaissut vuonna 2007 Pienen sarjakuoppaan (pdf).

Sarjakuvien käyttö opetuksessa

Satu Järvinen on kertonut Sarjakuvien käytöstä opetuksessa. Hänen mukaansa sarjakuvat rikastavat oppimista. Se kertoo tarinaa, ilmaisee asiaa visuaalisesti, kuvaa prosessia tai rikastaa kuvaa.
 
Sarjakuvaa voi läheteä luomaan "tyhjästä", itse kehitetystä ideasta. Sen voi tehdä kirjan kappaleesta tai esim. lauseesta, kuten on tehty esim.

Voit käyttää toteutuksessa valmiita kuvia. Tai valokuvia, kuten ohjeistetaan tekemään esitelmää Tulevaisuuden koulussa.

Kielten opetuksessa on suomennettu toisesta kielestä esim. suomeksi. Tästä Anita Nehtenheim on tehnyt ohjeet Sarjakuvan suomentaminen.

Sarjakuvien tekoon on yhä enemmän palveluita verkossa, kuten myös erilaisia appseja mobiililaitteille. Computer Cartoons -löytyykin runsaasti materiaaleja.

En kuitenkaan unohtaisi PowerPointia. Toki kuvankäsittely ja taitto-ohjelmillakin voi tehdä sarjakuvia, mutta pelkkä PowerPoint on myös hyvä apuri. Yllä oleva keskustelu on tehty PowerPointilla. Alla olevassa esityksessä Sarjakuva powerpointilla on esitetty ohjeet siitä, miten tilannesarjakuvan saa tehtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti