maanantai 13. lokakuuta 2014

Pinterest - visuaalinen korkkitaulu



Olen jonkin aikaa käyttänyt Pinterest - booksmark/viittauspalvelua. Joissakin esittelyissä sitä sanotaan visuaaliseksi korkkitauluksi. Tämä kuvaa sitä mielestäni  parhaiten. Verkkopalvelussa nettiosoitteet esitetään kuvina ja esittelyteksteinä.



Jos linkiteltävältä sivulla ei ole kuvaa, siitä luodaan oikealla olevan kuvan kaltainen kuvake. Aina se ei onnistu. Tällaisia ovat pdf-tiedostojen, videoklippien tai kehysrakenteisen sivun linkittäminen.

Innostuin tähän palveluun siksi, että

  1. se toimii verkon välityksellä. Voin kirjautua palveluun mistä tahansa: työkoneella, kotikoneellani, läppäriltä, iPadilla, iPhonella. Kaikki on matkassa koko ajan. 
  2. Voin lisätä selaimeen erillisen lisäosan ja voin lisätä palveluun lisää viittauksia (pins) milloin haluan
  3. Voin järjestää viittaukset omiksi ryhmiksiin, tauluihin (boards)
  4. Voin lähettää sen osoitteen kenelle haluan
  5. Voin antaa kenelle tahansa palvelun käyttäjälle oikeuden lisätä tauluuni viittauksia. Esim. seuraajalle. kolleegalle tai opiskelijaryhmän jäsenille.


Voin kytkeä palveluun Google +, YouTube, LinkedIn, Facebook-tilini ja nähdä ystävieni viittaukset. En kuitenkaan halua rasittaa "kavereitani", joten olen määritellyt Pinterestissä, ettei se lähetä lisäyksiäni Facebookin aikajanalle tms.

Yhteiset kiinnostuksen kohteet
Muutaman ohjesivuston mukaan Pinterestin ideana on seurata boardeja, yhteisiä kiinnostuksen kohteita, eikä (tai toissijaisena) ihmisiä.

Kun olet kirjautunut Pinterest-palveluun, sinulla on jo muutama taulu valmiina. Voit myös luoda omia tauluja (boards). Rajaa ei ole. Taulut kannattaa rajata tarkkaan (ei siis eläimet, vaan oravat, kanit jne.) Lienen liian hierarkinen, sillä olisin heti halunnut tarkentaa asioita hierarkisesti, kuin että kaikki ovat samantasoisina tauluina. Tai niin joo…. Kaikki taulut on syytä liittää johonkin kategoriaan. Näin kaikki viittauksesi näkyvät ko. katergorian alla.

Seurataanko sinua?
Toistaiseksi minulle riittää, että saan kiinnostavat asiat muistiin itselleni ja ehkä jaettua niitä muille esim. linkkinä. Toisille lienee tärkeämpää saada paljon tyytyväisiä seuraajia.

Yksi käyttäjistä Michael x neuvoo tässä asiassa:

  1. Varmista, että profiilisi on ainutlaatuinen ja laadukas, jossa on ainakin 1000 viitta​usta (pin). Määritä taulusi (board) älykkäästi.
  2. Seuraa aktiivisia viittaajia (pinners)
  3. Liity johonkin ryhmään ja lisää sinne muutamia laadukkaita viittauksia.
  4. Lisää omiin tauluhisi katseen vangitsevia kuvia

Lähde: http://ddlax.hubpages.com/hub/How-do-i-get-followers-on-pinterest

Voit itse tykätä ihmisestä/taulusta klikkaamalla follow-painiketta. Jos haluat seurata jotain ihmistä, seuraat automaatiisesti kaikkia hänen luomiaan tauluja. Tällöin kannattaa käydä klikkaamassa Unfollow-painiketta niistä tauluista, joita et halua seurata.

Seuraaminen kannattaa, sillä näistä kerääntyy sinulle etusivulle uusimmat viittaukset.

Viittaus, pinnaaminen


  1. Voit lisätä jonkun muun viittauksen (pin/repin) omaan tauluusi repin-toiminnolla. Tarkista kuitenkin, että mielenkiintoinen otsikko on oikeasti myös mielenkiintoinen sivu.
  2. Voit lisätä uuden viittauksen www-sivulta joko asentamalla Pinterestin oman selainlaajennuksen (Crome) tai Pinterest-palvelulla, valitse uusi pin.


Muokkaa viittaukset
Muista käydä muokakamassa viittaukset myöhemmin. Voit lisätä siihen kuvausta ja tarkistaa onko se oikeassa yleensäkään oikeassa taulussa.

Tykkääminen vs viittauksen lisääminen
Voit lisätä toisen viittauksen omalle taulullesi (repin), mutta voit myös tykätä (like) jonkun muun viittausta. Näiden kahden käyttötavasta en ole pääässyt selville.

Kaikki ei ole ruusuista!
En ymmärrä sellaisia viittauksia, joissa linkitetään vain johonkin kuvaan. Siis ei www-sivuun, jossa tuo kuva on. Vain, että kuvalla olisi joku sanoma. Toki infograafit ovat eri asia….

Tekijänoikeukset tulee myös huomioida. Muista linkittää vain sellaiseen sivuun, jossa tekinäoikeudet on kunnossa.

Lisätietoa:
Tässä minun kokoelmani Pinterest-aiheesta http://www.pinterest.com/saripitkanen1/pinterest-phenomenon/​​




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti