tiistai 14. lokakuuta 2014

Twitterin twiitit



Olen luonut Twitter-palveluun tilin jo vuonna 2010. Se ei vain silloin tuntunut omalta jutulta ja keskityin Facebookiin. Sen jälkeen ja varsinkin viimeisen vuoden aikana julkisuudessa puhutaan vain twiittauksesta ja siteerataan julkkishahmojen twiittiviestehin. Päädyin uudistamaan tutkimusretkeni Twitterin syövereihin.

Lyhyesti
Twitter-palvelu on mikroblogipalvelu, jossa voi lähettää enintään 140 merkkiä pitkän viestin. Palvelussa kirjoitetaan (eli twiitataan) lyhyitä viestejä aiheesta kun aiheesta "tässä ja nyt"-meinigillä. Samasta aiheesta kirjoitetut viestit yhdistetään #-merkillä. Voit viitata toiseen kirjoittajaan @-merkillä.

Tilin luonti
Johanna Janhosen esityksessä kerrotaan havainnollisesti tilin luomisesta Twitteriin. Muista muokata profiilisi mielenkiintoiseksi ja huomioi, mitä haluat profiilillasi viestittää itsestäsi!

Follow ja Followers
Twitterissä pointtina on saada paljon seuraajia, joka osoittaa että seurattavat ovat jollakin tapaa mielenkiintoisia persoonia/organisaatioita.

Etsi hakutoiminnolla mielenkiintoisia aiheita. Kun löydät mielenkiintoisen twiitin, tuki tarkemmin sen kirjoittajaa. Käy kurkkaamassa hänen seuraajansa (followers) ja katso mitä hän seuraa (follow). Näin saat nopeasti saman aihepiirin ympärillä pyöriviä tietoosi.

Voit viitata toiseen Twitter-käyttäjään käyttämällä  @-merkkiä hänen käyttäjätunnuksen edessä, järjestelmä ehdottaa ihmisiä sitä mukaa, kun kirjoitat. Eihän noita nimimerkki-härdellejä muuten pysty muistamaan!

Katso Piillotettu aarre -blogista vinkit "18 tapaa saada Twitter-seuraajia"

Favourits
Kun tykkäät jostakin, klikkaa tähteä ja ne kerääntyvät profiiliisi talteen Favourits-valikkoon. Näin voit palata asiaan myöhemmin, paremmalla ajalla.

Twiittaa
Voit lisätä twiittiisi tekstiä (mx 140 merkkiä), linkkiä, sijainnin ja/tai kuvan. Kunhan twiittisi vain on mielenkiintoinen. En tiedä johtuuko ongelmani siitä, etten ole kunnolla Twitteriä seurannut, mutta minun on vaikea seurata mitään keskusteluja. Liekö ne edes keskusteluja vaan erillisiä kommentteja. Joskus mietin jopa, onko tarkoituskaan minun ymmärtää, vaan se on joku sisäpiirivitsi.

Olen myös huomioinut, että opiskelijoiden sähköpostit ovat lyhentyneet. Ehkä tämä lyhennetty tekstimuoto (tekstiviestistä tweetteihin) on oikeasti vaikuttanut selkeään kirjoitustaitoon. Mitähän äidinkielen opettajat ovat tästä….?

Twiittaa edelleen (RT)
Jos joku twiittaa kiinnostavan twiitin, voit twiitata sen edelleen retwiit-toiminnolla. Tämä on kohtelias toiminto ja se säilyttää tiedon alkuperäisestä twiittaajasta.

Hastageilla (#) selkeyttä vai sekasortoa?
Hatageilla, asiasanoilla saman aiheen viestit voi ryhmitellä. Kirjoitat viestiin sopivaan kohtaan #-merkin ja asiasanan nimen. Esim. #UEF. Kun klikkaat ko. hastagia tai etsit ko. hastagia saat kaikki saman aihepiiriin twiittaukset näkyviin.
Minulle on vielä epäselvää se, kuinka pitkältä ajalta nuo twiittaukset säilyvät.

(Yksityis)viestit
Voit kirjoittaa toiselle Twitterin-käyttäjälle Viestit-valikon kautta yksityisviestejä. Viestin lähettäjän ja vastaanottajan tulee seurata toisiaan.

Listojen käyttö
Listoilla voi kiinnittää samaan asiaan liittyvät hnekilöt yhteen. Esim. itse loin julkisen UEF-listan, johon lisäsin jokaisen UEF-twiittaajan. Outi Lammi kertoo hyvin listojen tekemisestä blogissaan.

Huomaa, että voit myös tilata toisen henkilön avoimeksi määritellyn listan klikkaamalla listan kohdalta Tilaa lista. Nämä listat näkyvät myös sinun omissa listoissasi ja pääset niihin helposti.

Twitterin käyttö mobiililaitteilla
Twitteristä löytyy appseja eri mobiililaitteille ja näin twiitit ovat aina mukanasi.

Vaikka minulle Twitterin maailma ei ole vielä avautunut, luotan huojentuneena Jan-Olof Erikssonin vinkkiin informaatiotulvan hallintaan "Kun sinulla on laaja verkosto. Älä edes tavoittele että pystyt lukemaan kaikki viestit. Twitter on "tässä ja nyt" -välien, joten yleensä tapana on selailla vain niitä viimeisimpiä viestejä."

Lisätietoa
Sosiaalisen median hyvät käytännöt: Mikä on Twitter? https://wiki.uef.fi/pages/viewpage.action?pageId=15008104

Twitterin ohjekeskus





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti