Kysesssä on Eliademy-alustalla oleva iPad Opettajan työvälineenä -opintojakso. Kouluttajina toimivat Espoon TVT-kouluttajat.
MOOC:in sisällöksi oli määritelty:
- Opetuskokonaisuuden suunnittelu ideoinnista arviointiin iPad:in avulla
- Kurssi on tarkoitettu opettajille
- Kurssi jakautuu viiteen osaan:
- Tehtävän määrittely
- Tiedon kerääminen
- Tiedon prosessointi
- Tiedon esittäminen
- Arviointi
1. vaihe: Tehtävän määrittelyä
Tehtävän määrittelyvaiheessa mieti ilmiötä/teemaa/aihetta. Sovita tuo ilmiö oppilaiden taitotasoon. Muokkaa tavoitteet.
Kursilla täytetiin tässä vaiheessa ensiksi profiili itsestä ja liityttiin Facebook-ryhmään. Sen jälkeen katsottiin kaksi tekijöiden tekemää videota.
Työnkulku iPadilla, jossa kerrottiin projektin työnkulun vaiheista. Koko kurssi oli toteutettu tällä samalla jaolla.
iPad opettajan työvälineenä - opintojakson esittelyvideossa käytiin läpi Eliademy-oppimisympäristön toiminnot ja esiteltiin kurssi.
Tehtävänä oli suunnitella haluamallani välineillä oppimiskokonaisuus, jonka toteuttaisin kurssin aikana. Viimeiseksi sitten sanottiin ettei tehtävää tarvitse palauttaa, vaan se on vain toimintasuunnitelma. Olisikohan ollut tarkoitus käyttää kurssin aikana esiteltyjä välineitä tämän tehtävän toteuttamiseen????
Mietin kahta eri vaihtoehtoa:
a) Tieto- ja viestintätekniikka opiskelun tukena -opintojakson rakenteen muuttamista Moodleen oppitunniksi. Vaihtoehtona täysin itsenäisesti tutustuttaviin linkkilistoihin.
b) Office 365 -ohjevideoiden tuottaminen.
2. vaihe: Tiedon kerääminen
Tiedon keräämisvaiheessa kerätään eri välineillä eri muotoista tietoa.
- Safari -selainta
- Poplet lite -miellekarttaa kts. esim. Popplet Lite Tutorial - YouTube video
- Pages - tekstinkäsittelysovellusta by Tero Toivanen
- Numbers - taulukkolaskentasovellusta, kts. esim. Numbers for iPad in 5 Minutes- YouTube video
Tämä vaihe suoritettiin katsomalla Poplet litestä, Pages ja Numbers -sovelluksista kouluttajien tekemät videot ja sitten vastaamalla niihin liittyviin monivalintatehtäviin.
3. vaihe: Tiedon prosessointi
Tiedon prosessointivaiheessa tieto nimensä mukaan prosessoidaan esitykseksi.
- Keynote - diaesitys by Tero Toivanen
- Book Creater -
multimediallinen vihko/eKirja kts. esim Book Creator Tutorial - YouTube video
- Kamera - live-esitys
Tämä vaihe suoritettiin myös katsomalla Keynote ja Book Creator -sovelluksista kouluttajien tekemät videot ja sitten vastaamalla niihin liittyvät monivalintatehtävät.
4. vaihe: Tiedon esittäminen
Tiedon esittämisvaiheessa oppilas/opiskelija esittää oppimaansa ja tekee siitä jonkinlaisen esityksen/videon.
- iPadin kameralla kuvattu esitys kts. esim. How to shoot video with your iPad - YouTube -video
- iPadin kameralla kuvaaminen. kts. esim. How to Take Pictures on an iPad - YouTube -video
- Explain Everything - voit viedä keynote diat ja tehdä samalla laserosoittimia ja lopuksi jakaa vaikka videona. kts. esim. Explain Everything for IOS: Basic design tools (on iPad) - YouTube-video
- iMovie - koosta videoleikkeistä, kuvista, äänistä elokuva. kts. iMovies for iPad in 5 MInutes - YouTube -video
Tämäkin vaihe suoritettiin katsomalla edellä mainituista kouluttajien tekemät videot ja sitten vastaamalla niihin liittyvät monivalintatehtävät.
5. vaihe: Arviointi
Arviointivaiheessa oppilas/opiskelija peilaa oppimaansa tavoitteisiin ja arvioi opiko hän. Tässä voi käyttää eri arviointimuotoja (itsearviointi, vertaisarviointi)
Tehtävänä oli katsoa videot Showbiesta ja Socrative -kyselysovelluksista, mutta muitakin välineitä on arviointiin liittyen:
- Showbie - tehtäväsovelluksella, jolla voi tehdä opiskelijoiolle kyselyitä (oikein/väärin, monivalitna tai lyhyt tehtävä). Opettajille ja opiskeljoille on omat ilmaiset appsinsa. Tämä oli erinomainen uusi tuttavuus. Kts. esim. Showbie - the paperless classroom made simple - YouTube-video
- Socrative - kyselysovellus, johon voi vastata millä tahansa nettiyhteyslaitteella. Kts. Socrative Tutorial - tai Socrativen peruskäyttö - YouTube-videot
- Dropbox - tallenna pilveen/oppimisympäristöön ja opettaja vastaanottaa ne sieltä ja antaa palautteen.
- Youtube, Vimeo ja muut videopalvelut
Tämäkin vaihe suoritettiin monivalintatehtävillä. Kurssimateriaalissa sanottiin, "voit jakaa tuotoksesi pilvipalveluun". Ei siis ollut pakko. Tehtävissä taas oli tehtävä Vertaa omaa tekemääsi oppimateriaalia OPS 2016:n laaja-alaisen osaamisen taitoihin. Kun en ollut webinaarissa, en oikein päässyt tästä kärryille. POhjana oli käytetty seuraavia dokumentteja:
Aihe sinänsä oli ihan mielenkiintoinen, mutta en löytänyt tarttumapintaa yliopisto-opiskelijoihin kuin sitä kautta, että he joskus jopa hallitsisivat TVT:n käytössä nämä asiat.... Kommentoin omalta osaltani asioita tuoden korteni kekoon.
Oman oppimiseni arviointia
Vaikka koin osaavani etukäteen kurssilla opetettavat aihepiirit, lähes kaikkiin appseihin tuli lisätietoa ja varmuutta niiden käyttöön. On jännä, miten joidenkin appsien käyttöä jatkaa ja muut jäävätkin vähemmälle.
Opetuskokonaisuuden suunnittelu iPadin avulla? Sain toki tietoa, miten valituilla appseilla voi työskennellä. Mutta en oikein saanut vastausta tuohon kysymykseen. MOOCin otsikko iPad opettajan työvälineenä jäi myös minulle epäselväksi. Toisaalta iPadin ihan perusteista ei kerrottu, mutta olisin kaivannut työvälinekäyttöön enemmänkin vinkkejä. Myöskään MOOC:in toteutuksessa mainittu "
Kurssin suorittamalla saat itsellesi tehtyä oppimisympäristön iPad:llä, jota voit käyttää oppilaittesi kanssa" ei oikein toteutunut.
Opetuskokonaisuuden suunnittelu iPadin avulla? Sain toki tietoa, miten valituilla appseilla voi työskennellä. Mutta en oikein saanut vastausta tuohon kysymykseen. MOOCin otsikko iPad opettajan työvälineenä jäi myös minulle epäselväksi. Toisaalta iPadin ihan perusteista ei kerrottu, mutta olisin kaivannut työvälinekäyttöön enemmänkin vinkkejä. Myöskään MOOC:in toteutuksessa mainittu "
Kurssin suorittamalla saat itsellesi tehtyä oppimisympäristön iPad:llä, jota voit käyttää oppilaittesi kanssa" ei oikein toteutunut.
Kriittistä pohdintaa MOOC toteutuksesta
Kurssin esittelyteksteissä olisi voinut kertoa, että se oli tarkoitettu luokanopettajille. Näin ainakin oletan, kun arviointiin oli kytketty OPS 2016. Toiseksi olisi voinut kertoa, mitä kurssin läpäisemiseksi oikeasti vaaditaan. Tuleeko tehtävän määrittely palauttaa keskustelualueelle vai ei? Tehtävässä sanotaan, ettei tarvitse palauttaa mihinkään mutta keskustelupalstalla annettiin ymmärtää, että olisi hyvä. Olisi hyvä (vai pakko?) ainakin tiedon jakamista varten.
Videoiden katselu ja niihin liittyvät monivalintatehtävät ovat periaatteessa ok. Kurssiympäristö oli tosin sekava, sillä ohjeistusta sai etsiä kahdesta eri kohtaa (Content ja Task -välilehtien alta). Tosin sekavuutta lisää se, että suoritin itse tehtävät kahden eri päivän aikana. En siis yksi asia kerrallaan kuten olisi pitänyt. En myöskään osallistunut minkäänlaiseen keskusteluun enkä webinaareihin. Saan siis itse myös syyttää itseäni.
Kurssin tekijöillä oli selvästi ajatuksena vain määrätty iPad versio. En löytänyt joitakin appsien toimintoja millään, asiaa ei kerrottu videolla ja sitten siitä sitten kysyttiinkin tehtävissä....
Mutta näinhän tietotekniikan kanssa on. Alustat muuttuvat. Sovellukset päivittyvät. Materiaali tuntuu olevan vanha jo kun se ilmestyy.
Monivalintatehtävät oli jtehty niin, ettei appsin tuntijakaan voi saada täysiä pisteitä (mitä videolla tehtiin...) Ei myöskään sanottu, tuleeko kaikista tehtävistä saada oikein 100 % kurssin läpäisemiseksi. Odotan vielä omaa hyväksymismerkintääni.
Kaiken kaikkiaan kokemus oli positiivinen. Töiden lomassa on vaikea löytää aikaa, mutta kannattaa hyödyntää tällaiset mahdollisuudet! Ehkä seuraavalla kerralla voin panostaa enemmän ja osallistua paremmin keskusteluihin eri foorumeissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti